Sunday, November 10, 2013

Bukit Jugra ~ Paragliding ~ Panorama Indah




assalamualaikum wbt
Ni nak share ngan korang ni pasal lawatan tapak yang telah berlangsung tak lama dahulu
xlama pun, ada lah dalam 5-6 BULAN lepas
kira baru lagi kan?!
wakaka
aku gila malas wei nak update
sebab xde 'kekuatan'
heheheheh


Bukit Jugra ni best lah jugak 
Sebenarnya orang datang sini aku rasa sebab nak tengok panorama indah
pastu ada plak paragliding
tu kira bonus lah tu kalau masa pegi situ orang dok men natang tu
best tengok 
tapi kalau kata nak suh aku try memang tak lah kan
gayattttt


tapi kan kot aku tak gayat nak lah aku cuba
nampak dorang wat macam best je
ramai gak yang datang nak try
ade mat salleh
pastu ade je geng pompuan dtg dari ipoh tak salah

ni bukti aku da sampai sana ;)





rasanya ramai pompuan je yang try
tapi aku xtau plak brapa dorang caj
tak terpikir lak nak tanya hihi
tapi  naik berdua la, kalau solo tuk yang expert je kot
pastu ada la camera tuk rakam video di saat paragliding itu
Tapi nak jadik citer, masa sorang aweks ni nak nek, tetiba camera tu abis bateri, ade ke patut dorang suh dia pegang henfon tuk ganti
giler ape, kalau terjatuh mau melayang
kalau dah jatuh takkan dapat nak jumpa balik ooiii
bawah2 tu semua hutan semak samun
last2 kengkawan dia je yang rakam dari jauh....rugi rugi




pastu sempat gak lah amik video khas tuk tatapan korang2 semua.......;)


  video



video ni pakej
bley tgk demo org paragliding 
dan juga awek2 ipoh tu
pun terselit dalam ini video
sape ntah amik video ni
bebulu je aku bila tengok balik video nih
takpe2 ada ubi ada batasszzzzz


ha pastu kan, kalau korang nampak lah kan
ada tanah lapang macam padang, tu lah tempat dorang mendarat
kat situ ada lah orang tunggu kat bawah tu
dan bawak dorang nek atas balik 
naik pick up tak salah aku


panorama indah 




yang kat atas ni la view dari atas bukit
panorama indah
tapi jadi tak berapa indah indah 
hasil tangkapan guna henpong


tapi kan kalau sesapa nak gi sini
elok la pakai pakaian yang sessuai
terutama kasut lah
paling tak pun pakai flat
walaupun kitaorang nek keta sampai ke atas
tu pun terasa kepenatan
tak tau la orang lain yang menapak kan
sebelum aku pegi, aku ada lah gak gugel
 ramai yang park keta kat bawah katanya
sebab jalan adalah sempit, curam dan sebagainya
tapi alhamdulillah lah kitaorang ok je



Thursday, October 31, 2013

R~E~S~I~G~N





hai korang
Assalamualaikum
jawab gatal xjawab dosa!
hahhaa
dedulu masa sekolah aku cukup nyampah kalau orang cakap camtu
rasa macam ntah happpe happpe kan
korang pun camtu gak kan, mesti penah gak kan lalui benda tu
kot kalau korang yang lahir tahun 90an tu mungkin lah tak tau kot?

nak tau ape,
tu pun kalau korang prasan la kan
dalam seminggu ni
aku dah jarang berBW kan
sebabnya aku memang x buka blog
kalau korang nak tau sebabnya
jawapannya sebab aku dah resign

tapi ape kaitan aku resign keje dgn berBW
ADAAAA sape kata xde kaitan
masa keje @ kat opis lah yang aku berpeluang nak berBW sebab banyaaak masa free
kalau kat umah pun free gak tapi malas
sebab aku ada banyaaaak benda len nak buat
nak tengok RM lagi kan
heheh

sebenarnya secara rasminya ari sabtu, 26hb oct 2013
tapi disebabkan sabtu xkeje maka kira hari jumaat lepas lah hari keterakhiran aku keje
walaupun takdelah rasa best pun keje kat situ n takde lah teruk mana pun kan 
tapi tetap lah rasa berat hati sikit lah



tambah2 kengkawan kat situ
macam wati, ungku, kak nurul
tapi yang terpaling rapat opkos la 'makcik' ni kan 
banyak lah jugak benda yang aku share dengan dia
sebab aku bukan jenis yang suka suki cerita tak tentu hala kat orang 
hanya orang tertentu je
ada benda cite kat orang tu ada benda plak citer kat orang ni
tapi kalau kat opis ni, memang dia je lah tempat aku citer


tapi bila keje kat sini, aku banyaaaaak sangat dapat pengalaman
pengalaman dengan ragam orang yang memang macam-macam
sampai kan aku tak sangka ada jugak orang jenis macam tu
tapi malas lah nak citer kat sini kan
aku pun bukan baik mana nak gosip pasal orang
cuma semua ni aku jadikan sebagai pengalaman idup aje lah


pastu dua hari sebelum last day(khamis lepas) opis ada wat small farewell party
ada la wat makan sikit2
 terharu wei
ada jugak orang ingat *terutama bos la*
siap bos aku amik gambar aku sorang-sorang wei guna iphone dia tu
tak tau nak nangis ke hape
heheheh

sebab kalau sapa yang tengok bos(pompuan) aku ni, sure orang tau dia ni jenis macamana
memang garang & suka marah-marah jangan cakap la
tapi ada la jugak kebaikan dia
semua orang ada buruk baik kan
aku memang tak expect pun dorang wat farewell ni
sebab staff sebelum ni pun dorang tak buat
tu yang aku syak memang takde lah kan
syukur la, ada gak yang 'sayang' :P

dan yang ni adiah2 yang aku dpt
macih korang =)




eh terpanjang pulak n3 ni
kunun nak citer pasal last day tapi nampak macam luahan perasaan je yang lebey
pastu sebenarnya aku risau gak kan nak gi tempat baru
kot la yang kat sana tak best ke, hape ke
nebes nak tunggu esok (start keje baru)
hanya bisa mendoakan yang terbaik je
=)





Wednesday, October 23, 2013

Kaedah 1 vs Kaedah 2 = ke perut jugak akhirnya.....






Salam semua
aritu kan, ada makcik sorang ni suh aku potong kan buah oren
anje angat kan kengkonon
ai yang baik hati ni pun potong kan lah tuk beliau
dah tu, tengah aku potong tu
dia bley plak kutuk aku kan
cara aku potong salah katanyaaaa
dia siap tunjuk lagi aku cara nak potong
kalau ikut dia, cara potong macam nak belah oren tuk diperah
pastu ai dengan tak puas hati plus busuk hati heheh trus tanya kat opis mate sorang lagi, dia pun potong macam aku
baru rasa legaaaaa sikit
kira ada gak geng aku kan
mengong giler prangai
hahaha
pastu yang makcik ni suh aku gugel cara2 nak potong buah oren
aku pun cari lah
nak tau result?
ni lah diaaaaa







KAEDAH 1



KAEDAH 2



kalau ikut aku, memang lah KAEDAH 1 tu
tapi aku buang/potong lah yang 'benda putih' @ urat kat tengah2 dia tu kan
Yang bak kata makcik sorang nih, yang KAEDAH 2 tu la
Tapi bagi aku dua2 tu sama je
cuma kalau guna kaedah 2 tu macam musykil sikit
bukan ape, bila potong camtu, dah tentu tentu yang 'benda putih' tu ada kat tengah kan, aku cukup pantang lah benda tu, sebab tu aku akan buang siap2, senang nak makan
korang plak cane
KAEDAH 1 vs KAEDAH 2
Potong buah pun macam tak lepas lagi dowh, cane tu?
muahahaha



nota kaki: makcik tu merujuk pada rakan sepejabat dan dia bukanlah berstatus makcik, harap maklum...hihih






Monday, October 21, 2013

Ah Long kawen







salam korang
pada tanggal 22 september baru baru ni
aku g majlis tawen osmet
dah la aritu dia nikah n sanding kat johor aku tak pegi kan
jadiknya haruslah pegi, belah laki pun blasah
lagi pun kat kl je kan
maka kami pun pergilah
dah la dah lambat 
sesat lak tu
macam-macam halll


wat kat Dewan Perdana Pusat Penyelidikan Lembaga Getah Malaysia
cantik gak tempat ni
Kalau majlis kat sini, takyah susah susah gi tempat lain nak photoshoot,
kat situ pun dah cukup
ala taman gitu
aku rasa la


gambo kenangan ngn pengantin




pengantin tengah makan beradap


kalau nak tau
sebenarnya ada dua pasang pengantin 
dua2 pengantin laki adik bradik
disekalikan
pastu dari jauh je la amik gambo nye
sebab itu je yang termampu




semua gedik nak amik gambo ngn pengantin


pastu siot je along si pengantin ni
nampak aku je trus tegur tudung
kata tudung yang aku pakai tu macam kenal je
sebab aku pakai tudung dia
pastu aku tak tau pun sebenarnya itu tudung dia, aku ingat si noli punya (osmet yang lain)
sebab time aku pilih-pilih tudung elok je dia sages amik yang ni yang tu bla bla
lawak lawak



Di akhir kata
Selamat Pengantin Baru
Along aka Yana & Kappa
Moga korang berbahgialah hingga ke akhir hayat k
=)
bertabah lah jadi wiken wifey ye
ajah ajah yana!
:P




dan terimalah gambo kawan pengantin...heheh


walaupun mata macam tgh tido tapi tetappp gak nak letak kat sini tuk tatapan korang muahahah



Friday, October 18, 2013

2 perkara = 1 sedih sikit + 1 sedih banyak




Salam
Selamat Hari Raya Aidil Adha semuaaaaaa
Ingat semalam nak update tapi malas plak
kunun bizi bebenor lah kan
haha
Eh raya korang cane?
kitaorang sedeh je, rasa macam tak raya
Sebabnya, yang balik, aku sorang je
Adik badik lain semua tak balik
Makanya, hanya aku, mak n abah aku je lah yang ado
Malam raya tu aku tanya mak aku, sok dia nak pakai baju ape
Mak aku cakap, hmm pakai bese je la, kain batik n t.shirt
Pastu cara mak aku jawab tu macam kelakar, dah jadi bahan gelak ketawa kitaorang dua beranak ni kan
Mak aku ni memang, klaka kot, memang kalau dengan dia, tak kering gusi, benda kecik pun kekadang bley jadik bahan gelak
dan memang pagi raya kitaorang pakai baju umah je
Menu raya plak
Mak aku masak nasi dagang
Macam malas + bosan plak nak makan lemang rendang ketupat sgala
Tu yang decide nak wat menu tu je, senang sikit keje
Makanya, takde lah koleksi gamba raya famli aku tahun niiii...................


Tu cite pasal raya
Ni nak citer cerita sedih yang kedua plak
Yang ni memang betul2 sedih lah ye
Sebabnya aku dapat tau yang member aku meninggal
Siyes rasa macam tak percaya
Aku g kat wall fb arwah, bca orang dok komen n crita
Yang arwah n husband dia eksiden pagi sabtu kat area penang
Terbabas sendiri kot kalau tak salah la
Terjunam cane ntah pastu terlanggar pokok
Husband dia koma
Tapi tak tau lah status terkini cane kan
Sebenarnya aku kenal arwah ni masa sama2 join prog GEMS
Korang mesti xtau kan GEMS tu ape!
Ke ade je yang pernah join
Kalau nak tau prog ni tuk lepasan graduan yang menganggur  takde keje la sopan sikit, bila lepas grad
Jadi prog ni bagi kualiti diri n kerja masing2 up sikit la kononnya
Tapi best la jugak
dapat ramai kawan *skema*
dapat bf baru pun ye *gedik*
Nanti la kalau rajin aku wat entry pasal gems ni k
Korang, sama2 la kita doakan n sedekahkan al -fatihah banyak2 kat arwah k






Friday, October 04, 2013

~Al Fatihah~ Rara Zikry





salam semua
tadi bukak fb
bila tengok post tu tringat balik kisah tu
korang kenal tak Rara Zikry
yang sebenarnya arwah Rara
yang sebelum ni aku tak kenal pun dia sapa
tapi sejak dia hidap sakit ape ye aku xpasti
tapi sangat menyentuh hati la tengok dia
Dah lupa dah apa yang jadi sebenarnya
yang aku ingat la, kalau xsalah aku
satu pagi tu dorang pegi cycling
tetiba dia cam sesak nafas
dia memang ada asma
so hantar la gi hospital
n sejak tu dia koma
sejak tu cerita pasal arwah ni tersebar siap ada masuk WHI segala
pastu ada buat fb page 'contribution for Rara Zikry'
dan dua tahun lepas dia meninggal
sedih kot
pastu suka engok muka dia
cantik sangat





dan harini rupanya besday dia
n kalau dia panjang umur, tahun ni yang ke 25
al fatihah untuk arwah



Thursday, October 03, 2013

Kisah disebalik Ulu Yam


Salam
Korang ingat tak lagi n3 aku yang pasal picknik tu
Kan aku ada janji nak citer ape sebenarnya yang jadi kan masa sampai kat Pasar Selayang tu
Ok ni kisah dia: -


Tiba-tiba bila sampai kat depan Pasar Selayang tu, ada satu kete malaun mana ntah, telah keluar dari parking dengan sesuka hatinya adoi lagi tiba-tiba
nasib baik lah member aku ni sempat brake
Pastu kami pun gerak lah
Tau-tau member lain yang kat belakang (kete silver) kol cakap yang dorang xcident
Sebab TERlanggar bontot kete orang
yang kitaorang benti kat tepi je sebab ingatkan tak teruk
Memang tak teruk pun tapi PERANGAI pakcik & makcik yang dilanggar tu yang TERUK
Bila dah lama sangat kami tunggu n yang lelain nih asik lah kot bagitau macam-macam maka kami bertiga ni park keta pastu jalan kaki pegi kat dorang sebab nak u turn balik jauuuh
Bila je kitaorang dah kat situ tengok kete pakcik tu alahai sikit je pun
Memang la kita akan marah bila jadik camni *kete kemik sikit*
Tapi cara dia tu
Terus dia 'ngadu" kat kami yang baru sampai cakap 'bebudak' ni refer pada member aku yang bertiga tu
Tak minta maaf pun pastu kete dia nih teruk
Pakcik tu minta 600 henggit ok
Sungguh tak lojik


Bila dah pakcik ni mengarut macam2 sampaikan dia cakap kat member aku "macamana lah awak bawak keta, sampai calar balar, saya ni (pakcik) bawak keta setahun ok je lagi"
Pastu aku pun nek heran celah mana ntah kete member aku ni ada calar balar
Pastu makcik tu (bini pakcik tu la) cakap "eeee dah la no plat johor" (refer kat kete member aku ni)
Yang kitaorang pun hangin lah
Member aku yang lain pun balas lah balik, "kenapa kalau kami orang johor, kita satu malaysia ape bla bla bla"
Dah tetiba semangat patriotik plak jawapan dia kan
Nak tergelak haku bhahah
Terus mokcik tu terdiam
Makanya kami pun decide nak g balai je habis cite
Tu pun memula  pakcik tu tanak
Dipendekkan citer kami pun sampai lah kat balai polis
Polis tu pun tanya kat kitaorang asal tak setel blakang je
Nak tunggu claim lagi lama bla bla bla
Pastu bila kami gtau yang pakcik tu nak 600 hengget, tergelak lah abang2 polis tu bila tengok 'kecederaan' kete pokcik tu
Member aku kena saman rm130
Pastu pulanglah pokcik tu dengan muka tak tahulah nak cakap
Siyes tak paham ada lagi orang cam gini
Kot kalau kitaorang ni kuang aja dengan dia tak pe lah jugak
Ni cakap elok elok kot
Memang lah dari segi law kat mesia ni dah kalau langgar blakang tetappp kita salah walau apa jua sebab kan
Tapi tak payah lah sampai macam tu skali cara nak setel
Korang nak tau, pakcik tu cara cakap macam nak panggg kami sorang sedas
Dan aku pun kena tumbuk 'manja' kat bahu okehTerkezut aku
Memang lah tak sakit tapi dah kenapa aku yang kena
Dah la time tu aku diam tapi sebab aku pandang lain kot, kiranya tak memberikan sepenuh perhatian masa dia cakap kot
tu yang aku kena tu
Siot je, takpe lah pakcik saya maafkan
*sigh*




ini ada lah lakonan semata-mata haha

ni pun lakonan semata, gigih dorang nih nak pose kat atas trak polis, ai is dedulu dah biasaaa nek trak ni gi sekolah kecik kecik dulu lah wei! *belagak*

Dan selepas itu, kami pun gerak lah sesama dengan satu kete
Yang kete xcident tu tinggal kat balai
Member aku tu dah tak bley nak drive dah, trauma
Lagipun esok nye kena datang balik sebab dia kena jumpa sarjan ape ntah tuk setel kan saman
Maka berhimpit himpit lah kami yang bagaikan sadin
Padahal kete member aku Kia forte kot, blakang dia besar
haha
Tapi tulah, kenangan yang tak dapek nak dilupakan
~Sekian~





Monday, September 23, 2013

Picknik la kita



Salam
Rasa bersalah plak nak up kan entry ni
Sebab nya punya lah lama aku peram 
Punca utama malas adalah sebab nak edit gambo
Pergh memang malas tahap gaban
Kalau setakat nak menulis mengarang ayat aku takde hal sangat
Last2 tak edit pun, takat crop je senang
haha


Sebenarnyakan pada tarikh 31 Bulan Lapan 2013 yang lalu
kitaorang satu rumah bersepakat *sepakat membawa berkat*
nak pegi picknik *saja amik nama restoran nik masterchef sebab semalam lalu kat publika nampak la tapi dari kejauhan je lah*
Makanya lagi sehari dua sebelum tu wat lah persiapan
Beli barang-barang keperluan
Dari bahan mentah macam ayam kerang udang tu sampai lah ke arang & aluminium foil
Malam sebelum tu dah siapkan lah nak perap ayam, ni member aku yang buat 
Pandai dia buat secukup rasa kot
Pastu aku wat bubur ayam 
Yang lelain macam kerang udang sosej smua tu tunggu masa je nak dibakar xdelah nak perap bagai
Maka pada pagi yang hening tu gerak lah kitaorang berenam dengan 2 bijik kete (kete putih n kete silver)
Satu kete tiga orang
Gerak lah kami semua pada pukul 8 tak salah dengan rhiangnyaaaa *dalam hati jelah*
Tiba-tiba ada satu kejadian yang berlaku
Dekat dengan Pasar Selayang
ni nanti aku citer kat next n3 k
Sebab panjang dan sangat komplikated nak di bincangkan 
gitu
Dan selepas kejadian itu, kami dengan tak patah 'semangat' nya, pegi jugak lah
Sampai sana, satu hal lah jugak nak pilih port
Sebab ulu yam kan ada banyak destinasi yang kita bley pilih
Kat atas ke bawah ke tengah ke kan
Dan kami pilih yang kat tengah kot kalau tak salah
Dah dapat port hangkut barang sgala
Pastu pasang khemah bagai, idupkan api
Yelah semua dah kebulur
Time tu dah tengahari kot
Last2 masak dulu kerang sebab cepat masak
Yang bubur ayam tu xsempat nak panas
Kunun tujuan wat bubur ayam tu sebab senang n sedap dimakan bila sejuk2 pas berendam kan
Tapi tidak, kitang makan je sejuk2 suam tu
Dan nak dijadikan sadis lagi
Hujan pun turun dengan lebatnyaaaa
Nak masuk dalam khemah macam sama je nanti kebasahan
Pastu sure lah kepanasan kan
Maka kami pun truskan ajelah makan
Sambil makan sambil air ujan menitik nitik masuk dalam pinggan
Sian giler wei bila ingat balik
Tapi takpe, kerang tu punya lah sedap, manis
Segar lah kata kau
Bila ujan dah benti kami pun sambung lah idupkan api dan bakar lah segala hewan yang ada
Sambil nak tunggu masak kami berendam lah kan nak tunggu apa lagi






ni la kerang bakar yang sedap ituuu





besttt wooo org shampoo kan siap ngn urut lagi ;)


siap tayang shampoo loreal *dapat masa kat jln tar org kasi sampel*



nampak tak natang kat bahu minah ni, ape ntah nama spesis dia, lupa dah, tapi nama manja beliau ialah gwiyomi *pet kesayangan dia kot ni*;p


nampak cam camping kan dengan khemah bagai

lagi skali pose
                                   

ini semua poyoooo





bye bye ulu yammmm
                                   
Tetapi tengah siap siap nak balik tu, ujan rintik aje la tapi
Bila dah half way nak ke kete, terus lebat, sib baik lah tak berapa nak lencun
Walau apa pun, perkelahan ini bley lah dicop BEST
Bukan senang nak kumpul semua ada
Kengkonon semua biziii ya amat!
Next trip pelissss =)








Wednesday, September 18, 2013

~ Hepi Besday To Me ~





Assalamualaikum
Jawab jangan tak jawab
;p
Aku kan berbintang virgo
Makanya nak bagitau yang arini hari jadi aku
Eh gila aku tak malu nak bgtau siap buat entry lagi kat sini
Sebenarnya memang malas nak war-warkan
Tapi sebab aku nak share satu benda ngan korang
Rasa sedih terharu disayangi semualah
nak tau lebih lanjut baca mendalah bawah ni ;)




7.40am = "Selamat Hari Jadi…smoga pjg umo & murah rezki n dpt jodoh yang baik…amin"



2.07pm = "Yang…saat inilah kamu dilahirkan …dan dgn sabar pa tunggu kat luar blk bersalin. Pastu pa bwk abg n kakak, punyalah sonok dpt adik. Lepas sorg2 cium pipi. Sekarang dah beso. Semoga berbahgia di dunia dan akhirat…amin"


Korang pun bley agak kan sapa yang bagi ucapan ni kan

Mak aku
aku panggil ma
Pepagi lagi gigih anta sms
tu xpe lagi
Tapi bila ma mesej kali kedua tu siyes rasa nak nangis
Tapi ku tahan la
Air mata tu dah bertakung la tapi
Tetiba terpikir yang antara bff aku, aku lah yang paling 'bertuah' sebab masih ada mak bapak
Bila tiba hari jadi kita ni, sebenarnya kan bukan setakat kita je
Berkaitan dengan mak n bapak kot
Yela mak yang lahirkan 
Walaupun bapak xrasa azab bersalin tapi dia lah yang jaga didik n bagi duit semua nak besarkan
Bila pikir camtu yang buat aku rasa sedeeeeeeey sangat tapi gembira
Sebab dapat famli yang best
Pun lagi bila dibandingkan dengan famli orang lain yang banyaaaak ragam kan
Time kasih ya ALLAH



nota kaki: yang@sayang tu panggilan manja ai...jangan jeles ye...;p


Tuesday, September 17, 2013

Ustaz glamer






Salam...
Malas gila kan nak datang keje arini
Aku tau korang pun sama kan
Tapi kira puas lah cuti kali ni
Mana taknye aku melepak je kat rumah tak keluar2
Eh ada gak la kuar ari sabtu tu
Jumpa bespren
Lama xjumpa dia
Skali dia ada kat Kl
Memang melompat tergedik2 la nak jumpa kan
haha
Giler wei kalau dapat jumpa kawan yg disayangi memang best kan
Nak plak jarangggg dapat jumpa
Memula jejalan kat mid valley
Pastu pegi kenanga
Wei siyes aku xpaham nape orang suka nak g kenanga
Bukan best pun
Baju plak xde lah lawa mana
Mahal plak tu
Ada la gak yang jual murah
Dapat lah jugak aku baju blouse sploh hengget
Yang dipakai arini
haha
Tapi aku rasa kat sg wang la lagi best
Tu pun kalau korang nak mencari baju2 made in China Korea smua la
Kalau nak cari yang branded opkos kat pavi, klcc ke, mid pun consider ok lah kan
Aku suka beli blouse kat sg wang tuk dibuat pakai g keje
Sebab murah
hehehe
Tapi jarang lah g situ
Asiklah mid je
Sebab tu yang paling dekat ngan umah
N kalau ada sale kat jusco, harus mid je lah yag dituju
Eh meleret plak kan aku bercerita
Aku sebenarnya nak share trailer movie ni
Ustaz mu tunggu aku datang
Nampak macam best
Kelakar
Tapi opkos penariknya ada UAI
Jom layan
;)






























Friday, September 13, 2013

Kisah Teladan ~ Berbicara dengan menggunakan mata ~



Salam...
Cam biasa pepagi datang keje mesti bukak metro, online la tapi
Pastu terbaca la satu artikel ni
Rasa nak share ngan korang kan
Tacing wei bila baca
Ye la dia ni lumpuh pastu takleh cakap
Tapi dengan teknologi sekarang ni, dia bley menaip dengan guna mata jer!!
Aplikasi tu nama nya "Eye Gaze Edge"
Hebat kan tekno sekarang
Tapi lagi hebat lah pesakit ni
Walaupun derita sakit
Tapi tetapppp jugak tak duduk diam
Dia wat bisnes online
Respek sangat
Sumber inspirasi ni
Orang yang interbiu tu pun tacing wei...
Insya' moga cepat sembuh dan berjaya aminnnn














Thursday, September 05, 2013

Unggas Berterbangan





Salam
Eh sapa ada baca kat BH
Yang pasal pasar xbley buat aktiviti penyembelihan ayam, itik atau unggas
Menda ni kalau sekali baca nampak macam perkara biasa kan
Aku pun masa memula baca tajuk aku macam xheran pun kan, biasa je
Tapi bila aku baca ayat yang dia tulis
'kegiatan penyembelihan ayam, itik atau UNGGAS terutama dikawasan yang pernah atau sedang berlaku kes selesema BURUNG
Makna kata unggas adalah sejenis burung
Betul eh?
Siyes aku tak tau
Sebab aku ingat yang unggas tu macam sejenis serangga
Kan ade je pepatah mengatakan
Ceh pepatah eh haha
Bukan pepatah la tapi kalau kita baca buku cerita yang skema
Kalau nak gambarkan keadaan dalam hutan kan slalu mesti akan tulis cani
"unggas-unggas berterbangan di angkasa"
So aku bajet unggas tu serangga lah
Ke unggas tu ada dua maksud
satu spesis burung satu spesis serangga
Gitu eh?
Sekarang ni aku tatau nak gelak ke nak ape
Tapi masa aku baca & aku dapat detect pasal ni memang aku tergelak lah kan
Sesapa yang arif sila bagitau
Saya budak baru belajar
;)




sumber BH







Wednesday, September 04, 2013

open house 2013




Salam...
Sebelum entry ni lapuk di telan zaman bek aku up kan
Bukan sebab kejadian ni dah lama
Tapi disebabkan kejadian ini bertemakan raya 2013
Maka kena lah up kan sebelum habisnya raya kan
Kalau tak bley dicop basi
Ini adalah open house bos osmet ( housemate) aku
Bos dia ni adalah Kak Mas
Yakni bos spa/salon Tanamera kat Sooka Sentral
Kan dulu aku pernah cite pasal body scrub tanamera
Yang kalau buat kat spa mahal
Jadik aku beli jelah scrub tu
Pastu buat sendiri kat umah
Jenuh gak lah nak menscrub diri sendiri
Tapi hasil dia bak hang memang mabeles
Memang kulit jadi halus gebus licins lah
Betul tak tipu
Siap aroma dia ape ye, serai wangi kot, ai pun dah lupa
membuatkan diriku tenanggg setenangnya
cewahhhh
haha


Baiklah berbalik pada cite open house tu
Ni kira pes time lah jumpa Kak Mas
Buat muka tebal kengkonon kenal ngan tuan rumah
Suka tengok gaya dia
Baik, sembang pun bley stok gurau2
Ni kalau bos aku karektor cani alangkah gumbiranya hati kan
Kulit dia jangan cakap lah
halus licin putih
Kata owner spa kan
Tapi osmet aku cakap sebab dia mix chinese pun ye
So opkos kulit putih gebu kan


Sebenarnya ada bbq tapi memandangkan kitaorang sampai lambat maka 'stall' bbq pun dah 'sold out'
Makanya kami di jamu dengan nasi sajolah, berlaukkan ayam masak merah, salad, buah-buahan dan biskut-biskutan raya
Baru teringat laksa johor nya mana???
Bak kata osmet aku lah, dia asik dok ulang lah cakap
Kat sana nanti ada Laksa Johor, BBQ, mak Kak Mas tu pandai buat kek
Ni bukan ape sebab nak umpan kitaorang teman dia gi open house lah
Tapi tu lah, aku tak nampak pun batang idung laksa johor yang diwar warkan
Habis lah tu kot


Jadi sekian sahajalah
Maka dengan ini saya melabuhkan tirai cerita raya 2013 saya
Sekian Terima Kasih
=)


nota kaki: sori gamba makanan takde, kata behave kat umah orang kan....*padahal malu*



ni la osmet aku, seramai 6 orang kesemuanya, semua masih available kecuali yang tudung ijau tu, lagi bape hari je nak tawen :P









Wednesday, August 28, 2013

Poliandri vs polident



















Salam
Ape perkabaran
Aku baik baik aja
Semangat plak nak update pepagi lah pulak kan
Sebabnya aku terbaca satu artikel 'menarik' skali
Pasal Poliandri
Apekah?
Korang tau x?
Mesti korang tak tau kan kan
*bajet orang tatau padahal aku je yang bru tau*haha
Poliandri tu adalah terma untuk wanita berkahwin dua
Aku tau lah kewujudan pompuan kawen dua tapi tak tahulah pulak aku nama nya poliandri nih
Kira hari ni bertambah la satu kosa kata baru
hahaha
Ni kes kat luar negara lah kan
Ada sorang pompuan ni dia berhubungan dengan 2 lelaki serentak
Pastu tatau nak pilih mana satu
Yang 2 laki tu nak tak nak kena lah berbaik and sepakat nak berdamai dan BERKONGSI isteri
Pastu nafkah isteri dan anak-anak dorang akan biaya sama-sama
Tak kiralah anak tu hasil dari laki A atau laki B
Bagus kan dorang punya semangat kesukanan 
'Tabik spring' 14kali kat perempuan BERTUAH itu
;P



Contohnya macamni lah kot? hihih
Gambar sekadar hiasan sajooo



nota kaki: aku share ni bukan sebab aku SETUJU atau SUKA dengan fenomena poliandri ni, tapi saja nak share. Dan harap maklum ye, ni tuk golongan BUKAN ISLAM sahaja...dunia hari ini kan macam-macam












Friday, August 23, 2013

Adab ziarah menziarahi



Assalamualaikum...
berspempena hari ni jumaat pastu elok pulak aku terbaca artikel ni jadi marilah aku kongsikan
Kalau sebelum ni sesapa yang suka konsep terjah dan belasah bila nak gi ziarah ke rumah orang
Lepas ni, kena lah alert sikit

Begini ceritanya:
Pertama: Meletakkan niat ziarah kerana Allah SWT untuk mengeratkan lagi hubungan, silaturahim tidak kira antara orang kaya ataupun miskin.

Kedua memilih waktu yang sesuai untuk berziarah sama ada menziarahi orang sakit, jiran tetangga, adik-beradik atau sahabat handai. Elak daripada mengunjungi pada awal pagi, tengah hari dan tengah malam. Hal ini kerana pada kebiasaan waktu tersebut adalah waktu beristirahat atau persiapan untuk keperluan ahli keluarga.

Ketiga apabila bertemu dengan tuan rumah, digalakkan untuk mendahului dengan mengucapkan salam dan seterusnya berjabat tangan dengan tuan rumah

Keempat bertanya khabar dan tidak bercakap perkara yang mencemarkan kesucian menyambut Aidilfitri sehingga menimbulkan rasa tidak senang orang yang dikunjungi.

Kelima memelihara diri daripada perlakuan dan tindakan yang tidak baik sewaktu menziarahi kerana perbuatan tersebut boleh mengganggu atau tidak disenangi oleh tuan rumah.

Keenam elakkan daripada bersikap sombong, riya’, takabbur dan bongkak. Sewajarnya perasaan bangga diri dan bersikap menunjuk-nunjuk kesenangan yang ada.



Acaner? Kalau rasa diri memang beradab seperti di atas, baguslah tapi kalau rasa ada je yang tertinggal, takpe masih ade je lagi peluang...nanti kalau pegi ziarah umah orang tak kira la musim raya, ziarah orang sakit atau pape je lah k...Ini pun tuk diri sendiri jugak la sebenar-benarnya. Semoga info ni berguna tuk korang jugak ~




sumber ini dipetik dari BH 

Thursday, August 22, 2013

dah tengok blum *Miracle in cell no 7*




salam...
sana sini orang dok sebut pasal tragedi kat genting tu kan
memang ngeri kalau tengok
ada gambar yang tunjuk mangsa-mangsa tu bertindih-tindih antara satu sama lain
sedih simpati
Al fatihah~
Mintak-mintak la kejadian cenggini tak jadi lagi
Pihak yang berkenaan tu tolong lah check ckit apa yang patut
takde lah sampai kenderaan yang uzur pun eksen & takde rasa bersalah bergerak lagi atas jalan raya *sigh*
Sebenarnya aku tau pasal ni pun sebab mak aku kol malam semalam
padahal sebelum tu dah kol sembang tak henggat
tetiba kol lagi
aku ingat nape lah kan
rupanya nak citer pasal ni
mak aku ni memang
kalau ada apa2 citer tu suka update
mak sapa lah yang comel tu kan? hihi


Eh korang dah tengok blum citer Miracle in cell no 7
aritu ada orang post kat fb cakap movie korea baru tu best
so aritu aku tengok lah
Memang best pun citer dia
Hero dia adalah aku tak kenal
Tapi memang sangat masyuk ngan karakter, bodo je nampak
Sebab dia jadi sorang bapak yang tak berapa cerdik, ada sorang anak pompuan yang super comel
Pandai budak tu berlakon
Dalam cite Yes Captain ada budak ni
Tengok trailer pun dah tau citer dia cane kan
Bapak dia ni kena masuk penjara sebab dituduh rogol n bunuh sorang budak pompuan
Nak tau selanjutnya cane bley dituduh sedemikian n anak pompuan dia bley lepas masuk skali kat dalam cell no 7 tu, silalah tengok
ada je kat you tube
Sedih, lawak nak mams smua ada
memang bley lah dpat rate 4.5/5 star















Wednesday, August 21, 2013

Tetiba IU



Ohhhooiiii
tetiba plak skrg ni tersuka kat k-pop versi perempuan
gila xbley blah tgk kecomelan tahap gaban yang aku rasa macam dibuat-buat
tapi bila aku tetiba terkenal kat IU, aku berubah
Ia nya terjadi bila aku tengok citer running man ni la
ada satu episod tu si IU ni jadi guest, episod brapa tak ingat, rasanya ep 77
pastu dia ada nyanyi 2 lagu
dua-dua sedap di halwa telingaku ketika itu *eceh*
pastu dah lepas tgk cite tu, aku pun dah lupa kat beliau ni
sampai lah semalam aku tgk blk RM ni, bersua balik dgn IU
lantas aku pun trus la pegi gugel n download lagu-lagunya
stakat ni memang dua lagu tu je yang aku suka
Yang lelain dengar sikit sikit tapi cam tak best
Begitulah ceritanya mengapa kenapa dan bagaimana aku tersuka kat IU
Jangan tanya aku IU tu shortform tuk apa
sebab aku suka lagu n gaya dia je
Selebihnya aku tak berminat plak nak tahu
Pendek kata aku tak fanatik pun
Cani pun bolehhhh
=)

Mempersembahkan



Good Day


You & I





Monday, August 19, 2013

Aidilfitri 2013



Salam semua....
Selamat Hari Rayaaaaaa! Maaf Zahir Batin kot ada tersalah silap harap dimaafkan lah ye....
Ohhoiiii!!! Ni dah raya ke brapa baru ada mood nak up citer raya gue di tahun ini
Bukan sebab malas nak menaip tapi sebab malas nak pillih pilih dan edit edit gamba bagi nampak senonoh sikit kan
Tapi ye ye je nak pilih sgala padahal raya kali ni, gambar yang aku tangkap memang xpayah susah-susah nak kira, memang sikiiiiit sangat!
Sebab di pagi raya, kami cuma beraya berlima, mak abah, akak n anak dia (laki dia keje) dan aku, pastu abang & famli dia beraya kat umah mertua dia dulu
Jadiknya, memang dah dapat bayangkan camna lah kan suasana hari raya di pagi syawal tu
Konon esoknya bila dah ramai berkumpul, abang n famli dia pun dah ada, niat nak amik gambar bersama tapi terkubur macam tu saja bila semua pun lupa........... apekah lah kan....
Tapi takpe lah, kira setakat 2-3 keping gambar yang ada ni pun kira ok lah, ada jugak tuk dijadikan kenang-kenangan
Pastu kira kami semua (berlima) ni memasing pakai plak kale sama, kira tema pagi itu adalah biru. jadik adalah jugak mood raya tu kan
Tapi bila pikir-pikir balik ( time raya jelah tetiba baru nak terpikir benda ni kan), sebenarnya kalau adik beradik ramai ni best jugak kan, baru terasa meriah, dapat berkumpul semua, baru lah terasa disorga, ini setakat adik beradik kitaorang yang sekerat ni, bila sorang xde, rasa macam separuh keriuhan & kemeriahan tu hilanggg....
Ok lah berbalik pada cerita di pagi syawal tu, cam bese la pepagi bangun panaskan lauk segala, siap hidang-hidang semua pastu amik amik gambar jap trus makan. Dah tu baru lah sesi bermaaf maafan pulak
Pastu kali ni takde sapa pun yang drama queen nak menangis ke hape ke, smua relaks je, macam bukan salam raya...punya takde feel raya! hehehe
Pastu patut lepas tu pegi ziarah kubur, tapi tak pegi sebab daun pandan ke, bunga sekuntum pun xde, jadinya postpone ajelah keesokkannya harinya...



ni lah bonda saya ;)



ni pula ayahanda saya =)  *port amik gamba tak best langsung, kat kerusi malas jugak yang dipilih huhu*


ini pula anak buah saya yang tersayang :)


dengan beliau lagi....




Pastu raya ketiga *tetiba cite raya ketiga* baru lah kitaorang pegi ziarah sedara mara semua, yang memang hanya raya je baru bley jumpa, kalau takde raya memang tak jumpa lah


Raya keempat plak kitaorang berkonvoi *2 kereta je pun* pegi penang, sebab anak angkat abah bertunang. Patutnya dia wat raya ketiga (sabtu) tapi disebabkan ada masalah teknikal, jadik dorang postpone lah ke ahad tu. Dah la isnin aku keje, jadi mc jelah jawabnya, sebab isnin tu baru balik KL

ni la tunangan orang itu, perasan tak muka dia macam siapa?


macam Vanida Imran, tapi lam gambar tak nampak sangat
Pastu singgah jap umah makcik tapi dia takde lah pulak, sib baik anak dia ada. Sebelum balik tu singgah jap gi Padang Brown, makan pasemboq. Benda wajib makan kalau pegi penang kan?!

ni ajelah gamaba yang paling senonoh untuk ditayangkan


ni la pasemboq kalau ada yang tak tauuu!

Pasemboq tu kami amik tiga pinggan, satu pinggan RM10 tuk 3 orang makan. Memula makan rasa macam banyak gila tapi licin akhirnya okeh! haha

Begitu lah cerita raya saya di tahun ini, harap terhibur walaupun tahu korang mesti baca tak sampai abis pun, xpe saya paham, saya pun tahu tahap kebosanan entri ini! miahahaha







nota kaki: tahun ni masih lagi dapat duit raya dari 3 lelaki ( Abg, Abg Ipar n Bf) =)




Thursday, August 15, 2013

why pullman?!



Salam ya sahabat!

Ini adalah entri yang berkaitan dengan bulan pose. Kalau sekarang ni orang dok sibuk up pasal cite raya mereka dan open house mereka, tapi tak kira, aku nak jugak up citer pasal majlis iftar ritu, beberapa hari sebelum raya.

Aku kan balik raya dengan akak, jadi jumaat tu lepas keje aku trus gerak gi umah beliau, pastu elok plak malam tu company dia buat majlis iftar kat Pullman, jadik di ajak lah aku join skali dengan keizinan bos dia okeh. Memula segan jugak tapi tebalkan sahaja kulit muka! haha

Memang gambar makanan atau kat meja memang tak ada, sebab segan nak amik, dah la iolls duduk semeja dengan bos bos, memang tak lah kan! Jadik saya hanya bangun mengambil maknan dan makan sahaja tanpa berchamwhore.....kena lah pasrah bila berada dimajlis orang kan...hiuhiu


Pastu nak balik tu amik la jugak gamba kat lobby 


ni amik guna tab, kalau guna hp mayb lagi jelas...












Tapi kan, makanan dia takde lah sedap mana, tak kena dengan harga dia, rm110 per pax kalau tak salah! gilos! Ada la kambing golek, arabian punya dishes, satay, mee rebus ( masin n xsedap), char kuey tiau dan lain-lain. Tetapi, desert dia kemain sedap, cake, tart n ada lah yang gue tak tahu nama memang tersedap sangat, makan sikit-sikit je nak rasa semua sebab dah kenyang giler! Nak ikutkan memang tak berbaloi-baloi pun makan kat situ tapi view dia cantik la, lagipun free kan, xde lah aku nak rasa rugi ke hape kan! haha