Thursday, July 18, 2013

Pencuri datang lagiiiiiii *dugaan*




Salam.....pada pagi isnin yang mulia di bulan Ramadhan, ada satu makhluk ni telah cuba meloloskan diri ke dalam rumah bujang jang jang kami yang terletak di kawasan Lembah Pantai ini....Tapi bernasib baiknya kami sebab makhluk tersebut tak sempat pun masuk....Baiklah ceritanya begini


Aku akan bersiap-siap g keja dalam pukul 7.30 camtu, sedang elok aku nak mandi, dengar member umah macam gelabah pastu jerit *eh gelabah pun bley dengar ke, aku tak tahu nak guna word apa tapi dgr sore dia macam 'eh' 'apa ni'* pastu dia jerit 'ada orang nak masuk' 'pencuri' lebey kurang camtu la. Trus la aku zasss! Gila kau tak terkejut!  Gi usha kat tingkap kot2 nampak makhluk tu lari tapi xde.


Sebenarnya, masa member aku nak kuar, nak pulas tombol pintu, dia rasa macam ada orang bukak sama dari luar, bila dia buka tengok ada laki, trus dia tutup balik. Nasib baik la member aku ni sempat tutup pintu n lock dari dalam. kalu tak tak tahu apa nak jadi. Agaknya makhluk tu terkejut tu yang dia tak sempat nak buat apa-apa tu.

Bila kitaorang bukak balik pintu, tengok grill terbukak siap dia sandarkan kasut kat grill tu, tujuan bagi senang dia nak kluar balik nanti pas dia mengutip hasil 'tangkapan' dia agaknya...bijak bijak

Dan sebenarnya jugak, nak dijadikan citer member umah yang lagi sorang, pernah ternampak laki yang fizikal nya lebih kurang macam makhluk tu, nak naik ke arah umah kami. Untuk pengetahuan umah aku tu hanya lah flat dan yang paling atas. Yang jiran sebelah pun pompuan jugak so macam musykil ada laki plak nak naik sampai kat atas (umah kami). masa tu dah malam, pukul 11 ke atas mungkin iaitu malam yang sama.Tapi yang silap nya dia tak citer kat kitaorang....dah terjadi baru nak citer tapi tak mengapalah, benda dah nak jadi, kalau tahu pun agaknya kitaorang still blur dengan sign yang telah ditunjukkan....


Dan mulai saat itu, memang rasa takut gila, dok dalam pun takut kat luar lagilah....macam-macam kan sekarang boleh jadi...Sekarang bila nak kuar rumah je, aku standby benda alah ni. Kot-kot la masa nak turun bawah terserempak plak dengan makhluk tu ke kan....aish



tenkiu tuan bf sebab telah membelikan bendalah ni, tatau nama apa, tapi yang ni ada dwi fungsi, satu torchlight yang kedua ada lah yang paling utama iaitu tuk menfire suspek...Aku tak tahu la bendalah ni nama sebenarnya apa, tak salah volt stun gun kot. Rupanya adalah begini:





bertukar jadi torchlight


Bila tekan dia akan mengeluarkan 'short' atau renjatan. Ala yang macam cite Betul Ke Bohong tu, yang kalau salah jawab, dorang letak kan tangan kat atas meja dorang tu pastu dorang kena 'short' kan, ha gitu la kekdahnya.....


Siyes ni sangat berguna, at least adalah juga 'senjata' tuk mempertahankan diri. Yang lelain macam pepper spray pun ok jugak wat stok lam handbag. Tapi satu je, kalau rasa kita berada di zon tak selamat, cepat-cepat kluarkan dan standby, jangan biarkan dalam handbag pastu kalau sesuatu terjadi baru nak kluarkan memang tak la. Sebab mana nak gabra lagi mana nak kuarkan bendalah tu. Pastu kena hati-hati jugak, kalau salah tekan or terkena kat kita padah jadinya. Bak kata incik bf, bley pengsan kot, sebab volt dia bley tahan tinggi gak.


Kalau ikutkan, ini adalah kali kedua umah kitaorang hampir kna rompak. Bila wat repot, polis cakap, area umah tu memang black listed. Jadi memang banyak lah kes-kes yang macam kitaorang...Sebelum ni umah bawah kitaorang kna gak, pun masa lebih kurang macam tu jugak, 7 lebey PAGI....elok suami akak tu pegi keje, dorang pun wat la projek. Tapi tak sempat nak curi apa-apa rasanya ntah la xpasti sebab akak tu menjerit trus dorang lari agaknya....Dedulu ingat orang nak mencuri time malam tapi sekarang lagi hebat, siang siang pun boleyy, tambah pepagi lagi la sunyi sebab orang dah pegi keja kan....


Sekian lah sahaja cerita saya, terpanjang lah pulak. Harap kita semua berhati-hatilah ye...



















18 comments:

  1. Assalamualaikum awak. beli mana barang ni? nak beli juga. huwaaa takut gila okey kalau kena duk rumah sorang. tak berani. awak-awak semua, be carefull dear. korang kena standby kayu besbol tau. Ya Allah, lindungilah kami wanita-wanita daripada dianiayai >_____><

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm sheila....sori shelia, yg tu bf sy bli kat korea, tp kat sni mmg xtahu jual kat mna. Tau xpe, skrg ni ktorg diselubungi ketakutan jek! huhu

      Delete
  2. bahaya nyer!!!kene carefulll lebih ni..kalo rompak ok lagi kalo tettttt tu??giler!!

    jaga diri ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau xpe, tu yg plg takut tu!

      ok insya'

      Delete
  3. sila make sure umah solex berbanyak2lah pasni...

    ReplyDelete
  4. uish..bahaya sgguh..hrus cri juga ni..

    brape hrganya tu? huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbnrnya ptg jugak, dpt yg pepper spray tu pun ok....sy xtau la Yui brapa harga

      Delete
  5. Hati2 la.. Manusia zaman skrg ni memang hidup tertekan.. Asyik nak pecah ghumah saja.. Huh

    ReplyDelete
  6. oh2 ok2..

    itula yg spray tu pun ok gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...at least ada jugak 'senjata'

      Delete
  7. lahhh u duk lembah pantai ke.i keje rtm ni je.hehehe dekat lah kita.rumah u atas skali? ptt lah dorg berani.tu lah,polis mmg dh xleh nk buat apa dh dgn kawasan tu.tapi sampai bila btol x? hati hati ye.risau nyaaa~ tapi bagus lah BF u beli kan alat tu.sekurang2 nya ada jugak benda yg boleh hentam dorg.hmm take care ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rtm? lagi dekat! wakaka
      kan, aah klu xde natang tu alamatnya guna payung je la kot, asal boleh...huhu

      Delete
  8. whoaa.. berguna jugak benda tuu... hope tak ada la siapa-II yang pecah rumahhh.. aamiin
    anyway jom join GA ni http://wanieseuk.blogspot.com/2013/07/1-giveaway-by-hurdieps.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin.....
      ok insya'....gud luck :)

      Delete