Wednesday, October 24, 2012

berKORBAN apa saja



Amalan disukai Allah SWT Rasulullah SAW bersabda: “Tidak ada amalan anak Adam yang lebih disukai oleh Allah SWT pada hari al-Nahr (10 Zulhijjah) daripada menyembelih sembelihan (korban), sesungguhnya ia akan datang pada hari akhirat nanti bersama tanduk, bulu dan kukunya. Sesungguhnya darah yang jatuh daripada sembelihan korban itu sampai kepada Allah sebelum daripada jatuh ke atas tanah maka sempurnakanlah sembelihannya.”


Assalamualaikum.....lagi berapa ari je kan nak raya haji. Macam ayat kat atas tu, amalan KORBAN sangat lah mulia disisi Allah swt. Insya' tahun ni ku berpeluang tuk melakukan ibadah korban bersama-sama keluarga, mak abah kakak abg2 cukup lah 7, keluarga aku kan kecik je, balik-balik muka tu je tengok kan...hahah. Waktu kecik dulu rasa 4orang tu cam dah ramai gila rasa rimas je kan, tapi bila dah tua, tetiba plak rasa cam aish nape lah kitaorg ni berempat je, lau ramai kan besh! Perasaan ni bila time raya baru muncul lah. Sebab time nih je yang best tuk berkumpul. Sib baek abg n akak aku tu kalau raya gilir-gilir, xde lah rasa sgt kan tp raya tahun ni semua ada, raya puase aritu pun kebetulan smua adik bradik ada maksudnya raya pertama tu kami dapatlah raya sesama pastu masing-masing pun beredar lah ke rumah mentua memasing kan. Tuk raya haji ni harus lah smua balik kan sbb dah nak buat korban. Owh aku mmg suka cite lari tajuk tetiba citer psl adik bradik kennn


Aku pun tak pernah tgk depan-depan orang sembelih nih. Jadik nye saye berazam nak g tengok cane proses dia kan. Nanti kalau ade ape-ape info yang aku dapat bley lah share ngn korang kat cni kan. Tapi jujurnya aku tak pernah terpikir pun nak buat korban, sebab bila raya haji je tau-tau je dah dapat daging orang anta kan kat umah. Tapi bila mak n abah menyuarakan niat dorang so kami adik bradik pun sepakat lah nak join, lagipun bila lagi kan, sementara mampu.


Mungkin ade je antara korang ni plan nak wat korban raya kali ni kan. Aku wat n3 ni pun bukan nak riak ke ape kan, sekadar berkongsi cerita, ape pun niat tu yang penting kan. Tapi bagi aku, kalau kat mesia nih orang tak berape heran sangat nak dapat daging ni sebab kebanyakan nye mampu je nak makan daging nih slalu. Cuba kalau kat Kemboja, sebab aku pernah tgk kat tv, cite pe ntah, majalah 3 kot, rakyat kat sana kemain susah kot, nak dapat makan sedap-sedap tu memang mimpilah, sangatlah daif. Jadiknya bila raya haji orang buat korban, masa ni lah yang dorang tunggu-tunggu. Kiranya setahun skali lah baru dorang merasa dapat makan daging. Banyak je kan orang buat program tuk buat korban kat Kemboja n negara-negara lain. Bersyukur lah dapat duk kat mesia ni kan....


Untuk itu, saya ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha in advance kerana esok saya mula bercuti!!!!











sumber: Berita Harian Online






6 comments:

  1. as salam

    nice sharing entry..tq :)

    ReplyDelete
  2. Sharing yang menarik ^_^

    Selamat Hari Raya Beta Kupu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq.....slmat ari raya jugak wilma

      Delete
  3. Salam, Selamat Hari Raya AidilAdha dan selamat becuti, bebaik tengok org sembelih lembu tu he :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam....slmat ari raya juga....ha, brita yg xbest, xdpt pun tgk lembu smbelih tu...:(

      Delete