Wednesday, November 07, 2012

sejarah tak mungkin berulang ~ Mimaland







Assalamualaikum......Tajuk etry arini adalah Mimaland. Ada sesape tau pasal Mimaland? Kalau sesapa yang seangkatan dengan aku yakni baru je tau pasal ni,  memang syabbas, kita serupa, tapi kalau yang tak tau tu, pun syabbas jugak... :P 


Mimaland ni nama singkatan bagi Malaysia In Miniature Land. Al kisahnya Mimaland ni di bina pada tahun 1970an....ni lah taman rekreasi paling ohsem lagi popular dulu. Aku syak mak n abah aku mesti pernah pegi ngedate kat sini haha. Ataupun paling kurang penah la plan nak ngedate kat sini tapi tak kesampaian ke, pun bley jadi jugak. Macam aku la, sampai sekarang tak sampai2 genting lagi. Dari zaman studi dulu, plan bagai nak rak tapi tak jadi atau pun memember pegi tapi aku yang tak jadi pegi. owh sgt sadis disitu....Tapi xpe, nanti bila balik aku nak selidik sikit kat mak pak. Tapi mak aku tak pernah plak citer pasal nih. Ntah pun pernah tapi aku je tak ingat...huuuh. Eh tapi mak aku ni rajin tau cerita kat aku pasal kisah hidup+cinta dia dulu, nak2 pasal cane dia kenal abah, cane kat mana dorang ngedate n macam2 lagi lah, bley buat entri kot?! 


Tapi kan kalau nak tau, kira hebat jugak lah Mimaland ni sebab ada kolam renang yang terbesar di Asia Tenggara pastu ada papan luncur air gergasi lagi *bley tahan tinggi lah gak tapi tegak je, takde simpang siur mcm sunway lagoon*dan ada jugak tasik, kat situ bley lah buat aktiviti bersampan, mancing dan yang paling cam terkesima sebab ade Giant Maze, tak tau lah cane lah gambaran nye kan, tapi mesti best kan, pusing-pusing cari jalan keluar macam video klip kumpulan Tilu yang ade neelofa tu n rasa-rasanya aku tak jumpa lagi Giant Maze kat mesia ni. Ke ade? Tapi yang paling pemes mesti lah Taman Haiwan Prasejarah. Owh ni dikatakan paling popular lah masa tu sebab ada dinasour sgala.




Tapi setakat itu jelah cerita Mimaland sebabnya pastu kena tutup sekitar tahun 1994. Ingatkan sebab tak berapa laku rupanya sebab ade lah kejadian yang tak disangka. Ada sorang warganegara Singapore maut masa naik papan luncur air gergasi tu kalau tak salah. Bila dah ragut satu nyawa, jadi plak tanah runtuh pastu dorang pun terpaksa lah tutup. Kalau tak, mesti Mimaland ni wujud lagi kan. Tapi sebenarnya memang wujud lagi Mimaland ni cuma terbiar cam tu je. aish memang tak patut....

 Pastu kalau korang pernah tengok citer Tuan Besar, Gila-gila Remaja, Mekanik & Tempo 88 tu, mesti korang akan ternampak lokasi Mimaland ni jadi tempat shooting. Ye la time tu tengah pemes dan menjadi sebutan ramai maka haruslah menjadi pilihan pengarah pada masa itu....



aku penah lah tengok cite Gila-gila remaja ni tapi tak pernah nye tengok sampai abis....muahaha



gambar atas blah kiri tu lah pintu masuk Mimaland


Itu aje lah nak citer, kalau nak tau lbey lagi pasal nih, pepandai lah tanya mak pak, nenek moyang, mesti dorang akan rancak bercerita, ntah-ntah terkeluar rahsia g kat situ ngan skandal...hahaha
~Sekian ~


















sumber : arkib negara 

2 comments:

  1. hi...salam kenal

    singgah sini terus tinggal jejak

    jom, kalu sudi singgah teratak kite plak

    psstt... kalu sudi follow la skali eh

    maceh

    :)

    ReplyDelete