Wednesday, July 11, 2012

Men Gasing? Biar Betulll???!




Percaya tak kalau ku kate sapa2 pun bley men gasing, gila senang!! Ye betul sebab aku pun tere wei! haha. Ke ade orang yang tatau pe tu gasing? Sila gugel sendiri....


Dulu kecik2 penah gak la tengok bapak ku menunjukkan skil beliau men gasing, belit2 tali sgala pastu putarrrrr...pergh memang mencabar kot...kalau nak lilit tali kat gasing tu senang le, nak putarkan benda alah tu yang ku tatau tuh, memang kna ada skil lagi ketangkasan tuk bermainnya.



Tu dulu la, tapi bebaru ni, aku dapat tau cara nak men gasing paling senang didunia. Aritu aku blk kg, pastu satu petang tu, bapak ku bawak lah cucu-cucunya bersiar-siar yakni berjalan-jalan keliling perumahan....Rupa-rupanya, dorang bukan setakat berjala-jalan je, tapi ada projek rahsia wa cakap lu....Esoknya baru aku tau, bapak ku da menunjukkan skil nye bermain gasing. Tapi gasing tu diperbuat dari pada buah ceri....Penah tak tengok buah ceri malaysia? yang kecik2 je bulat2 tu kale merah kalau tak masak lg kale hijau. Kalau tatau jugak wat2 tau je la.





yang aku pegang tu la buah ceri...bley ke nampak? hihi




Giler aku bley join dorang men nih, akak aku kata kitaorg SEBAYA! mmg puuun! 





Cara-cara bermain gasing buah ceri:



Amik satu atau dua biji buah ceri tu mengikut kesukaan anda. ( nak g amik pun wat muka tebal sebab pokok tu jiran yang punya, tau la dia dok umah yang ujung skali, macam2 ado kot dia tanam, buah naga pun ada)


Dah amik ku laju2 bawak balik pastu cari la port kat depan umah


Cara dia sangat la senang, ko pusing kan aje buah ceri tu dan dengan pantas, ko lepaskan kan kat atas lantai.


Sape yang ceri aka gasing dia tu berpusing paling lama, dialah yang menang. Kiranya korang wat la bulatan pastu kira satu dua tiga pastu reramai baling kan gasing itu


Ye camtu je lah cara men dia, best la gak kan, sbb benda baru, pas 10min main, buhsan.....haha. Tapi bagus pe kurang2 kita tau gak kan mainan orang dulu2 kan, bley wariskan kat anak cucu nanti...Tapi ku sentap ckit la, nape time kitorang kecik2 dulu bapak aku tak ajar pun, nak ajar cucu je kn.....huhu



nota kaki: Kalau nak pilih buah ceri tu, biar yang besar tapi stil yang muda (kale ijau), sebab baru la leh putarrr dgn jayanya. Selamat Mencuba =)












8 comments:

  1. manarik juga utk kanak-kanak..

    ReplyDelete
  2. Bkn kanak2 je, tuk dewasa pun menarik gak...hehe

    ReplyDelete
  3. haha..linda tak reti pun main gasing,da lame adik linda ajar pon tak reti2 lagi.

    Semalam de tnye pasal diet tu ye kat blog bukansayadisini kan, linda juz makan oat utk breakfast. Kalo awk x suke oat bleh try makan nestum. Utk lunch linda juz makan sup2 or bihun, malam linda mkan oat or roti je.

    ReplyDelete
  4. sbb tu kena try men gasing dari buah ceri nih...heheh

    Aah klu nestum tu bley la diterima tekak hihi, owh btw time ksh ye linda =)

    ReplyDelete
  5. wahhh boleh suruh anak2 mak try main ni hehe

    ReplyDelete
  6. mak dara: ye, sgt direkomen kan! ;)

    ReplyDelete
  7. amboi3..dia kepala nye yg ngajo main upenye

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye la, kata rakan sebaya...hehehe

      Delete